Reacționând la noile dovezi ale unor presupuse crime de război, comise de forțele rusești în urma avansării militare ale forțelor ucrainene, care au preluat controlul asupra teritoriilor ocupate de Rusia, Marie Struthers, directoarea Amnesty International pentru Europa de Est și Asia Centrală, a declarat:
„Pe măsură ce Ucraina recapătă controlul asupra teritoriilor ocupate de forțele rusești, trebuie acordată prioritate asigurării dovezilor privind presupusele crime de război. Colectarea unor astfel de probe necesită extrem de multe resurse. Prin urmare, facem apel la comunitatea internațională să furnizeze resurse care să sprijine eforturile Ucrainei. Toate procesele în desfășurare și cele viitoare ce țin de presupusele crime de război trebuie să respecte standarele unui proces echitabil”.
Pe măsură ce Ucraina recâștigă controlul asupra teritoriilor ocupate de forțele rusești, trebuie să prioritizată asigurarea dovezilor privind presupusele crime de război
Marie Struthers, directoarea Amnesty International pentru Europa de Est și Asia Centrală
„În semn răspuns la succesele militare ale Ucrainei, Rusia a lansat atacuri care au provocat daune semnificative infrastructurii civile critice, inclusiv a lovit asupra unei centrale electrice, provocând întreruperi de energie și apă, și perturbând activitățile civile. Reamintim Rusiei că țintirea deliberată a infrastructurii civile poate constitui o crimă de război. Aceste lovituri trebuie investigate, pentru ca orice persoană suspectă de răspundere penală să fie adusă în fața justiției”.
Context
În ultimele zile, se raportează că forțele ucrainene au recâștigat controlul a peste 3 000 de kilometri pătrați de teritoriu, ocupat anterior de către Rusia, inclusiv Izyum și Kupiansk – două orașe-cheie din regiunea Harkov.
Pe măsură ce forțele rusești se retrag, apar dovezi sub formă de mărturii, înregistrări video și fotografii ale presupuselor crime de război comise de către acestea, dar și de către grupurile armate susținute de Rusia.
Pe 10 septembrie, instituțiile de drept ucrainene au raportat că ofițerii de poliție au exhumat cadavrele a doi bărbați, care ar fi fost torturați și uciși, în luna martie 2022, de către forțele rusești în satul Hrakove, regiunea Harkov.
Pe 11 și 12 septembrie, loviturile militare rusești au afectat grav infrastructura energetică, ceea ce a dus la întreruperi majore ale aprovizionării cu energie electrică și apă, dar și la sistarea serviciilor de transport feroviar.