Reacționând la anunțul despre descoperirea unei gropi comune cu cadavre ale civililor și militarilor ucraineni, într-o pădure din apropierea orașului Izium, regiunea Harkov, pe care armata ucraineană l-a recucerit după luni de ocupație rusească, Marie Struthers, directoarea Amnesty International pentru Europa de Est și Asia Centrală, a declarat:
„Încă în luna martie, Amnesty International a tras un semnal de alarmă cu privire la soarta civililor din Izium, care au fost supuși atucurilor neîncetate ale forțelor rusești, chiar din a patra zi a invaziei Rusiei în Ucraina. Aceste descoperiri, raportate recent, confirmă cele mai întunecate temeri ale noastre. Poporul ucrainean și lumea întreagă merită să știe exact cum au murit cei îngropați în pădurea de lângă Izium. Pentru fiecare ucidere ilegală sau altă crimă de război, trebuie să existe dreptate și despăgubiri pentru victime și familii ale acestora, dar și un proces echitabil și tragerea la răspundere a presupușilor făptași”.
“Poporul ucrainean și lumea întreagă merită să știe exact cum au murit cei îngropați în pădurea de lângă Izium”
Marie Struthers, directoarea Amnesty International pentru Europa de Est și Asia Centrală
„Reiterăm apelul nostru către comunitatea internațională de a susține Ucraina să obțină probe și să facă investigațiile necesare, pentru a afla cum au murit acești oameni și cine a fost responsabil de asta. Cei care comit sau ordonă crime, sfidând dreptul internațional, trebuie să-și amintească: nu există termen de prescripție, iar toți cei responsabili vor fi trași la răspundere. Pentru a asigura dreptate și despăgubiri pentru victime, procesele celor suspectați de crime de război trebuie să se desfășoare în conformitate cu standardele internaționale privind un proces echitabil”.
Context
Jurnaliștii au raportat că mai multe cruci de lemn de pe morminte poartă numele celor despre care se presupune că sunt îngropați acolo, majoritatea având doar numere. Crucea de la groapa comună indică faptul că 17 soldați ucraineni sunt îngropați acolo.
De la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, pe 24 februarie 2022, Amnesty International a documentat numeroase încălcări grave ale dreptului internațional umanitar (dreptul războiului) de către forțele ruse, inclusiv atacuri ilegale asupra cvililor, clădirilor rezidențiale și infrastructurii civile, omoruri ilegale și alte crime de război.