Ucraina: Un an de la invazia rusă la scară largă, drepturile victimelor trebuie să fie în centrul tuturor eforturilor pentru justiției

  • Comunitatea internațională trebuie să elaboreze un plan solid pentru a răspunde cererilor de justiție ale victimelor agresiunii ruse în Ucraina

Comunitatea internațională trebuie să elaboreze un plan solid pentru a asigura justiție victimelor războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, a declarat astăzi Amnesty International, marcând un an de la invazie.

La 24 februarie 2022, forțele militare ruse au lansat o invazie pe scară largă a Ucrainei, o mișcare pe care Amnesty International a numit-o „un act de agresiune și o catastrofă a drepturilor omului”. De atunci, forțele ruse au comis crime de război și alte încălcări ale dreptului internațional umanitar, inclusiv execuții extrajudiciare, lovituri asupra infrastructurii civile și a adăposturilor de protecție civilă, deportări și transferuri forțate de civili și omoruri nejustificate comise pe scară largă prin bombardarea orașelor.

În timp ce invazia continuă și amploarea crimelor comise în Ucraina rămâne necunoscută, cererile pentru justiție și drepturi ale victimelor și supraviețuitorilor trebuie să fie prioritizate. Comunitatea internațională are obligația clară de a se asigura că cei responsabili pentru crimele conform dreptului internațional știu că răspunderea  și justiția vor triumfa asupra impunității.

„În timp ce forțele armate ruse par să-și intensifice ofensiva în Ucraina, angajamentul de a trage la răspundere  toți autorii încălcărilor de drepturile omului și crimelor de război este urgent”, a declarat Agnès Callamard, secretarul general al Amnesty International.

De la începutul conflictului, Amnesty International a documentat crime de război, inclusiv țintirea infrastructurii civile critice și blocarea ajutorului pentru civili. Civilii din zonele afectate de conflicte au fost expuși la atacuri constante și deseori au fost privați de apă, electricitate și încălzire. Mulți oameni care locuiesc în zonele ocupate de Rusia, continuă să aibă mare nevoie de asistență umanitară sau de îngrijiri medicale, dar li se refuză dreptul de a călători în teritoriile controlate de guvernul ucrainean.

Poporul Ucrainei a suferit orori de neimaginat în timpul acestui război de agresiune în ultimele 12 luni. Să fie clar: mâinile lui Vladimir Putin și ale forțelor sale armate sunt pătate de sânge. Supraviețuitorii merită dreptate și despăgubiri pentru tot ce au îndurat. Comunitatea internațională trebuie să fie fermă pentru a duce până la capăt acest lucru, astfel încât să se facă dreptate. După un an, este foarte clar că trebuie de făcut mai multe.

Zeci de mii de dosare de crime de război au fost intentate, inclusiv pe marginea infracțiunilor sexuale și infracțiuni bazate pe gen, dar numărul victimelor conflictului în derulare va fi mult mai mare.

Drepturile și nevoile victimelor

„În urma acestui conflict, nenumărate ființe umane au fost reduse ladaune colaterale. Când un mortar lovește, nu doar sfâșie carnea, ci ia mijloace de existență, distruge infrastructura critică și îi lasă pe mulți incapabili să existe în dărâmăturile vieților lor anterioare”, a spus Agnès Callamard.

Răspunsul imediat la conflict a fost încurajator, incluzând o serie de investigații la nivel internațional și național privind crimele internaționale comise în Ucraina, dar justiția cuprinzătoare pentru Ucraina va fi realizată doar prin oferirea de justiție și reparații semnificative victimelor. Acest lucru va fi posibil doar dacă comunitatea internațională oferă sprijin solid și susținut de mecanismele de justiție existente.

De asemenea, trebuie  de considerat  instituirea unor noi mecanisme naționale și internaționale pentru o justiție mai amplă – cum ar fi decizia binevenită a Consiliului pentru Drepturile Omului de a înființa o comisie de anchetă independentă în martie 2022. În cele din urmă, acestea ar putea consolida răspunsul justiției internaționale la numărul vast de cazuri de crime de război, precum și infracțiunea de agresiune care nu poate fi investigată de Curtea Penală Internațională (CPI) din cauza limitărilor sale jurisdicționale.

„Pe lângă asigurarea unor  mecanisme adecvate, trebuie să ne asigurăm că acele persoane responsabile pentru crime, conform dreptului internațional, sunt aduse în fața justiției și se confruntă cu consecințele acțiunilor lor imorale. Aceasta include investigarea înalților comandanți militari și a liderilor civili pentru crime de război și crime de agresiune conform dreptului internațional”, a spus Agnès Callamard.

Investigarea unor astfel de cazuri poate fi complexă, dar este imperativ ca investigațiile să ia în considerare nu numai făptuitorii direcți de nivel inferior, ci și pe cei de sus în lanțul de comandă. Oriunde au loc procese, ele trebuie să adere la standardele internaționale privind drepturile omului și procese echitabile, cu participarea deplină a supraviețuitorilor și luarea în considerare a nevoilor acestora.

„Cu războaiele care fac furori în fiecare colț al lumii, provocând suferințe umane nespuse, aceasta trebuie să devină un plan pentru toate conflictele. Răspunsul inițial fără precedent al comunității internaționale, inclusiv activitatea Curții Penale Internaționale, ar trebui să fie standardul minim în urmărirea justiției internaționale”, a spus Agnès Callamard.

Angajamentul pe termen lung și coordonarea este singura cale

„De repetate ori, Amnesty International și alte grupuri ale societății civile au cerut acțiuni colective, ca oamenii să se unească pentru un bine mai mare. Acest lucru nu poate fi mai adevărat aici. Fiecare instituție și autoritate implicată în urmărirea justiției internaționale trebuie să lucreze împreună pentru a împărtăși informații și a coordona strategii, dar și pentru a aborda lacunele în expertiză și capacitate. Acum nu este momentul pentru lucrul fără cooperare”, a spus Agnès Callamard.

Comunitatea internațională trebuie să susțină investigații corecte, eficiente și imparțiale, iar statele trebuie să îndemne Ucraina să ratifice Statutul de la Roma, aliniind legislația națională la standardele juridice internaționale legate de justiția internațională și să consolideze cooperarea cu CPI. În cele din urmă, justiția pentru Ucraina cere ca țările care au jurisdicție universală să exploreze modul în care acestea pot servi justiției pentru ucraineni.

Este nevoie de sprijin umanitar

Atunci când oferă sprijin, comunitatea internațională trebuie să identifice nevoile specifice ale grupurilor expuse riscului – cum ar fi femeile, persoanele în vârstă, persoanele cu dizabilități și copiii – precum și să recunoască că mulți ucraineni, inclusiv copii, au fost deportați din Ucraina în Rusia, sau transferați cu forța în zonele ocupate de Rusia și nu se pot întoarce acasă în siguranță. Aceste grupuri trebuie să fie printre cele prioritizate, iar toată asistența umanitară oferită acestora ar trebui adaptată pentru a răspunde nevoilor lor specifice.

Cooperarea cu organizațiile societății civile ucrainene va fi, de asemenea, esențială pentru prioritizarea nevoilor supraviețuitorilor pentru a asigura aplicarea practică a ajutorului economic și umanitar. Comunitatea internațională trebuie să se asigure că această colaborare se realizează în așa fel încât să asigure transparența, eficacitatea și sensibilitatea bazată pe victime pe parcursul proceselor axate pe asistență umanitară, recuperare, justiție și reparații.

„Recunoașterea prejudiciului fizic, psihologic și economic imens cauzat civililor din Ucraina în ultimul an este crucială pentru asigurarea dreptății și a despăgubirilor pentru supraviețuitorii și victimele agresiunii ruse în Ucraina”, a spus Agnès Callamard.

Cerere pentru răspundere penală

Din 2014, și ulterior, de la începutul invaziei complete a Rusiei, Amnesty International urmărește tragerea la răspundere pentru faptele comise în Ucraina, precum și documentarea crimelor de război și alte încălcări ale dreptului internațional umanitar. Toate rapoartele Amnesty International publicate până în prezent pot fi găsite aici.

Taguri