Scrie o scrisoare, schimbă o viață

În fiecare an, campania Amnesty International „Scrie pentru Drepturi” reunește oamenii din întreaga lume pentru a lupta împotriva nedreptăților și pentru a susține persoanele ale căror drepturi sunt amenințate.

În ultimii ani, acțiunile voastre au făcut o diferență reală în viața oamenilor. Din Zimbabwe până în Guatemala și Kârgâzstan, activiștii au fost eliberați și s-a făcut dreptate.

Campania din acest an prezintă oameni din întreaga lume care au ceva în comun:le-au fost încălcate drepturile omului.

Scriind scrisori, semnând petiții și împărtășind povești, poți cere dreptate, solicitând autorităților să facă ce este corect.

Alătură-te campaniei din acest an și devino parte a unei comunități care lucrează pentru a face lumea un loc mai echitabil și mai empatic. Alătură-te acum campaniei „Scrie pentru Drepturi”.

Semnează toate

SCRIE O SCRISOARE ACUM

Semnarea unei petiții este o modalitate excelentă de a te implica în campanie. Dar știai că există și alte moduri de a participa la „Scrie pentru Drepturi”?

Imaginează-ți că ești închis/ă, singur/ă, fără să știi dacă cuiva îi pasă unde te afli. Acum imaginează-ți că primești o scrisoare de la cineva care îți spune că crede în tine. Iată impactul acestor scrisori: să aducă speranță oamenilor aflați în cele mai dificile situații. Atunci când scrisorile ajung în număr mare, ele sunt, de asemenea, o reamintire pentru autoritățile penitenciare și pentru ceilalți că lumea îi urmărește atent.

Dacă dorești să contribui la acest tip de acțiune directă, descarcă kitul cu setul de materialele pentru scrierea de scrisori.

© Amnesty International
CITEȘTE DESPRE CAZURILE DE SUCCES

Peste 5,8 milioane de acțiuni în anul 2023

Citește acum
URMEAZĂ UN CURS ONLINE SCURT

Alocă-ți 15 minute, pentru ca să cunoști mai multe despre campania „Scrie pentru Drepturi”

Citește acum
ISTORII DE SUCCES
În octombrie 2023, apărătoarea drepturilor omului Rita Karasartova a fost arestată pentru că s-a opus public unui nou acord de frontieră și fiind acuzată de tentativă de „răsturnare violentă a guvernului”. Peste 400 000 de acțiuni au fost întreprinse pentru Rita în cadrul campaniei „Scrie pentru Drepturi” 2023, iar la 14 iunie 2024 Rita a fost achitată!
Joanah Mamombe și Cecillia Chimbiri au fost răpite și torturate după ce au condus un protest anti-guvernamental în Zimbabwe și fiind acuzate de diverse infracțiuni, inclusiv că au înscenat răpirea lor. Susținătorii au scris peste o jumătate de milion de mesaje în numele femeilor iar, la 5 iulie 2022 Înalta Curte le-a achitat de acuzațiile de „comunicarea de falsuri și obstrucționarea cursului justiției”.
În iunie 2021, Germain Rukuki, lucrător al unui ONG și apărător al drepturilor omului, a fost eliberat din închisoare, după ce a fost condamnat la 32 de ani de închisoare în Burundi, fiind găsit vinovat de o serie de acuzații false. El a fost încarcerat înainte de a avea șansa să-și țină în brațe cel mai mic copil, născut în iulie 2017, la doar câteva săptămâni după ce a fost arestat. De frica represaliilor, familia sa a fugit din țară. În curând, Germain se va reuni cu familia sa, după ce peste 400.000 de acțiuni au fost întreprinse pentru a cere eliberarea lui.
Magai Matiop Ngong avea doar 15 ani când a fost condamnat la moarte. Datorită unor susținători ca voi, în iulie 2020, sentința la moarte a fost anulată. Oameni din întreaga lume au întreprins un număr incredibil de mare de acțiuni – 765.000, inclusiv au scris scrisori și tweet-uri, cerând ca viața lui Magai să fie cruțată. Și a funcționat.
Campania lui Gulzar Duishenova pentru drepturile persoanelor cu dizabilități a dat rezultate în martie 2019, când Kârgâzstanul a semnat, în sfârșit, Convenția privind drepturile persoanelor cu dizabilități. Aproape 250.000 de susținătorii au scris mesaje în susținerea ei.
Tată a șapte copii și activist în mediul online, Mahadine a fost eliberat în aprilie 2018, după mai bine de 18 luni petrecute într-o închisoare din Ciad, în baza unor acuzații false. 690.000 de persoane au scris pentru libertatea lui.
Denunțătoarea americană Chelsea Manning a fost eliberată în mai 2017, după ce fostul președinte Barack Obama i-a redus pedeapsa de 35 de ani de închisoare. Mai mult de un sfert de milion de persoane au cerut eliberarea ei.
Albert Woodfox a fost eliberat, în sfârșit, în luna februarie, după aproape 44 de ani de izolare, într-o închisoare din SUA. „Nu pot să subliniez suficient cât de important este să primesc scrisori de la oameni din întreaga lume. Mi-a dat un sentiment de valoare…[și] putere”.
Moses Akatugba a fost grațiat complet în Nigeria, în urma presiunilor exercitate de către susținătorii Amnesty. El fusese condamnat la moarte pe nedrept, pentru o crimă comisă când avea 16 ani. „Povestea s-a schimbat când s-a implicat Amnesty International”.
Ales Bialiatski, un deținut politic din Belarus, a fost eliberat în anul 2014, după ce a primit 40.000 de scrisori. „Cantitatea uriașă de scrisori mi-a dat un puternic sentiment de optimism. Când le-am primit, am fost foarte, foarte fericit”.
Vladimir Akimenko a fost eliberat în decembrie 2013, după ce a fost reținut în urma unui protest în Piața Bolotnaya din Moscova, Rusia. „Vreau să îmi exprim profunda recunoștință. Scrisorile dumneavoastră au influențat eliberarea mea”.
Autoritățile din Mexic și-au asumat responsabilitatea pentru violarea Valentinei Rosendo Cantu și a Inesei fernadez Ortega de către soldați. „Fără scrisorile, acțiunile și solidaritatea voastră, nu am fi ajuns în acest moment”, a declarat Valentina.
Jabbar Savalan, un tânăr activist din Azerbaijan a fost închis. În anul 2011, la câteva zile după ce scrisorile au ajuns în țară, a fost grațiat și eliberat. „Sprijinul pe care l-am primit a fost atât de mare, încât nu am simțit că sunt închis”.

CUM FUNCȚIONEAZĂ

Oameni din peste 170 de țări și teritorii scriu milioane de scrisori, e-mailuri, tweet-uri și petiții…

…pentru oamenii care au fost hărțuiți, amenințați și închiși, doar pentru ceea ce sunt…

…și pun presiune asupra autorităților, liderilor și a celor care iau decizii…

…pentru a aduce schimbări – eliberarea activiștilor/activistelor și protejarea persoanelor, care militează pentru schimbare.

ACCESEAZĂ

VIDEO-URILE

„SCRIE PENTRU DREPTURI”